Referentie van Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden

In april 2016 interviewden we Anne Dijkema. Hij is beleidsmedewerker en interim-directeur van Stichting Archipel in Zutphen. Anne is assessor sinds november 2013 en vertelt over zijn ervaringen met de Competentie Thermometer.

Anne Dijkema
Stichting Archipel
5

Soms heb je leerkrachten waarbij je niet goed je vinger op de zere plek kunt leggen, het is dan ook niet duidelijk waar de verbeterkansen liggen. Door de scherpe foto en het complete beeld dat je van een leerkracht krijgt, kun je veel beter vaststellen waar de ontwikkelingsmogelijkheden liggen. Vooral bij twijfel is de Competentie Thermometer dus heel erg handig. Zeer regelmatig heb ik enthousiaste leerkrachten bezocht die het erg goed deden. Dan is het afnemen van een assessment echt een feestje, zowel voor de leerkracht als voor mij.

Hoe heb je met ons kennisgemaakt?

Tijdens de tweedaagse cursus in Zaandam heb ik een heel praktische opleiding gekregen over de Competentie Thermometer. Wat me direct opviel was het complete beeld dat ontstaat van een leerkracht die aan een assessment deelneemt. We hebben zelf alle onderdelen uitgevoerd die ook de leerkracht doet en dat heeft me geleerd om beter te begrijpen wat er van een leerkracht gevraagd wordt. Ik was direct enthousiast over de toepassingsmogelijkheden en het gebruiksgemak van dit mooie instrument. Kort daarna hebben we een dag lang intensieve begeleiding gekregen van een van de medewerkers van de Competentie Thermometer over de inhoudelijk vragen die je tijdens een assessment moet beantwoorden. Ik ben heel erg goed geholpen bij zowel de praktische vragen als de onderwijskundige. Een zeer nuttige dag om ook na te denken over mijn eigen visie op een “goede” leerkracht. Aan het eind van de dag was de leerkracht met wie ik het eerste assessment doorliep erg tevreden over de mate waarin het rapport overeen kwam met de werkelijkheid. Dat heeft met vertrouwen gegeven voor de verdere toepassing binnen mijn team.

Mogen geïnteresseerden je benaderen ter referentie?

Ja, dat mag.