Onderzoeksmethoden in het assessment
Voor een goed begrip van de inhoudelijke en statistische onderbouwing, is het belangrijk om te benadrukken dat onze methode bestaat uit een verzameling van acht verschillende onderzoeksmethoden. Deze kunnen gezamenlijk, maar ook afzonderlijk worden ingezet.

Onderbouwing methoden
Iedere methode heeft zijn eigen ontwerprichtlijnen, mogelijkheden en beperkingen. Zo is een persoonlijkheidsvragenlijst vrij algemeen, maar is de observatie volledig gebaseerd op de betreffende onderwijsfunctie. De capaciteitentest heeft weer zijn eigen proces van totstandkoming en onderbouwing. Bij iedere onderzoekmethode is er zoveel mogelijk gewerkt volgens de bestaande en algemeen geaccepteerde richtlijnen van vragenlijst- en testontwikkeling.
De methoden zijn blijvend in ontwikkeling
Het proces van onderbouwen en ontwikkelen is niet gestopt bij de totstandkoming in 2010. Mede op basis van de dagelijks afgenomen assessments en actualiteiten in de onderwijspraktijk (gewijzigde inzichten of nieuwe regelgeving) wordt de Competentie Thermometer telkens verder aangepast, onderbouwd en bijgeschaafd. Het is een levend instrument.
Per onderzoeksmethode gaan we dieper in op de inhoudelijke totstandkoming en de statistische onderbouwing. Daarbij hebben we op deze website een balans gezocht tussen voldoende informeren en het beschermen van onze inspanningen tegen nabootsing. Uitgebreide informatie voor onze assessoren is beschikbaar in ons supportcentrum.
(1) Observaties
Klassenobservatie tijdens de les
Middels een klassenbezoek worden observaties o.b.v. een genormeerde kijkwijzer getoetst. De deelnemer krijgt vooraf instructies over praktijksituaties die aan de orde moeten komen.
(2) Interview
Gestructureerd interview (STAR)
Dit betreft een criteriumgericht interview op basis van de STAR-methodiek. Door middel van open vragen wordt de deelnemer geïnterviewd met de nadruk op kennis en praktijkervaring.
(3) Steekproef
Analyse bewijsstukken steekproef
De assessor analyseert middels een steekproef (vooraf opgevraagde) gedocumenteerde bewijsstukken. De beoordeling van competenties vindt plaats op basis van gestelde normen.
(4) 360°-feedback
360°-feedbackvragenlijst collega's
Een 360°-feedbackvragenlijst wordt voorgelegd aan de direct leidinggevende, maximaal drie collega’s en een eventuele betrokkene waarbij één kerncompetentie aan bod komt.
(5) Persoonlijkheid
De persoonlijkheidsvragenlijst
Voor het in kaart brengen van de persoonlijkheid wordt gebruik gemaakt van Likert-schalen met vier antwoordmogelijkheden, op basis van de Big Five-persoonlijkheidsdimensies.
(6) Interesses
Afnemen van interessevragenlijst
Dit betreft een specifiek aan het onderwijs gerelateerde interessevragenlijst. Volledig invullen is verplicht. Er wordt gewerkt met een vierpunts- en een tweepuntsschaal.
(7) Capaciteitentest
Cognitieve test / capaciteitentest
In het assessment worden de capaciteiten van de deelnemer gemeten door het voorleggen van een algemene test van veertig cijfer- en figurenreeksen, taalopgaven en syllogismen.
(8) Reflectie
Reflectie op het arbeidsverleden
Een reflectie op het arbeidsverleden middels een analyse van het curriculum vitae (CV) of een eventueel aanwezig portfolio maakt onderdeel uit van het assessment.