Het nut voor onderwijsadviesbureaus
Dit onderdeel is bestemd voor mensen die werken bij een onderwijsbegeleidingsdienst, adviesbureau of zelfstandig ondernemer zijn. We leggen hier uit op welke manieren de Competentie Thermometer van toegevoegde waarde kan zijn binnen je bedrijf.

Verbetering van onderwijskwaliteit

De Competentie Thermometer is van de grond af aan opgebouwd om de kwaliteit van leraren te verbeteren. Bedrijven gebruiken onze methode in de praktijk als volgt.

 • Startpunt voor het Integraal Personeelsbeleid (op teamniveau);
 • Handig hulpmiddel (al dan niet tijdens een voortgangsgesprek) bij de ontwikkeling van een leerkracht;
 • Beoordelingsinstrument aan het eind van het jaar met concrete punten met ontwikkeltips;
 • Objectieve maatstaf voor bepaling van de functiemix;
 • Invulling voor het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) bij een nul- en/of eindmeting;
 • Invulling voor het Bekwaamheidsdossier of als handig uitgangspunt voor coaching.

Verlaging van HRM-kosten van je opdrachtgever

Met behulp van de Competentie Thermometer kan het budget voor (de afdeling) Human Resources teruggeschroefd worden. Je neemt hen namelijk werk uit handen.

 • Je bepaalt vóórdat je een nieuw personeelslid aanneemt of deze geschikt is voor zijn/haar taak. Dit voorkomt onnodige tijdsinvestering van leidinggevenden of management achteraf;
 • Indien je twijfelt of je een tijdelijk contract moet omzetten naar een vast contract heb je een objectief hulpmiddel;
 • Als je een onderpresterend personeelslid wilt ontslaan, heb je een onafhankelijke rapportage die aantoont dat de kwaliteit onder de maat is.

Een extra verdienmodel

De onderwijswereld wordt niet gedreven door geld, maar een verbetering in je financiële positie kan vast geen kwaad. Indien je medewerkers op de bank hebt zitten, voor bepaalde collega's een extra takenpakket zoekt of een aanvullend verdienmodel kunt gebruiken, komt de Competentie Thermometer goed van pas.

 • Na het opleiden van één of meer collega's beschik je over een uniek instrument dat je kunt toevoegen aan je dienstenaanbod. Dit betekent mogelijk meer opdrachten of zelfs cross-selling;
 • Doordat je onze software zeer voordelig inkoopt, betekent dat een leuk zakcentje voor iedere keer dat je een assessment verkoopt. We laten je namelijk je eigen verkoopprijs bepalen. Dit kan oplopen tot een paar duizend euro per maand.

Geliefd door onderwijsadviseurs

We hebben zzp'ers, kleine en grote bedrijven gevraagd om een referentie. Klik op een logo om de interviews te lezen waarin ze vertellen wat ze van de Competentie Thermometer vinden en hoe ze de methode inzetten.

Veelgestelde vragen door adviesbureaus

Onderstaande vragen worden ons regelmatig gesteld als we presentaties geven bij bedrijven.

Hoe zijn de ervaringen van leerkrachten m.b.t. de opgeleverde rapportage?

We hebben een gedeelte van onze klanten geïnterviewd en ze gevraagd naar hun ervaringen met onze methode. Je krijgt zo een onafhankelijk beeld van hun afwegingen, ervaringen en manier van gebruik. We hebben de referenties ingedeeld naar type organisatie, waarbij we onderscheid hebben gemaakt tussen samenwerkingspartners, schoolbesturen, adviesbureau's en zelfstandigen. Veel assessoren gaan in het interview ook in op de ervaringen van leerkrachten. Over het algemeen is hun reactie positief en herkennen ze zich in het rapport. De ontwikkeltips worden door weinigen als kritiek ervaren.

Hoeveel tijd kost het als assessor om een assessment af te nemen en een rapportage te maken?

Het mogelijk is om in één dag een assessment af te nemen en de assessmentrapportage op te leveren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het assessment vaak weken vóór de afnamedatum wordt aangemaakt om de deelnemer zich te kunnen laten voorbereiden op de steekproef en de gelegenheid te geven om de vragenlijsten m.b.t. persoonlijkheid en interesses in te vullen. Indien ingezet kunnen collega's in die tijd ook het onderdeel 360°-feedback invullen. Sommige assessoren kiezen ervoor om de assessmentrapportage enkele dagen later pas definitief te maken, maar dat kan in principe op de dag van afname.

Kan je ook op een andere tablet dan een iPad werken? Of op een laptop?

Het is technisch mogelijk, maar wij ondersteunen het niet. De Competentie Thermometer is geen 'native app', maar is gebouwd in HTML5 en werkt in de browser. Wij gebruiken technieken zoals 'local storage' om ervoor te zorgen dat de app ook functioneert zonder internet. We garanderen een goede werking van de applicatie op een Apple iPad 2 of nieuwer. Het is voor ons momenteel niet mogelijk om voor alle besturingssystemen, browsers en apparaten te optimaliseren. Het principe van 'bring your own device' staat ons echter erg aan en we hebben het dan ook in onze roadmap opgenomen.

Kun je zelf items toevoegen aan de observatie?

Bij de vaste observatiepunten in eerste instantie niet. Dat heeft te maken met de waardering (weging) daarvan. Er is nauw gekeken in hoeverre de uitkomsten van de items die een competentie meten met elkaar correleren. Aan de hand daarvan is bijgesteld en opnieuw getoetst. Voorts is er gekeken of de verschillende onderdelen uiteenvallen in de te verwachten constructen (competenties). De overgebleven observatiepunten zijn dus heel bewust opgenomen.

Het is echter mogelijk om in de conceptrapportage aanpassingen te maken in de gegenereerde teksten en scores. Die is namelijk geheel vrij te bewerken. Daarnaast zijn er ontwikkeltips toe te voegen waarin je eigen observaties kwijt kunt. Op ons supportcentrum is meer informatie te vinden over de totstandkoming van ons observatie-instrument (alleen voor assessoren).

Wat is het nu van de capaciteitentest?

Daarover krijgen we duidelijkheid door de bevindingen van de Amerikaanse onderzoekers Schmidt en Hunter samen te vatten (gepubliceerd in 1998, Psychological Bulletin). De resultaten van de meta-analyse van Schmidt en Hunter bevat validiteitcoëfficiënten van verschillende onderzoeksmethoden. De voorspellende validiteit drukt uit of de betreffende methode toekomstig functiegedrag goed voorspelt. Wil dat zeggen dat een capaciteitentest alleen relevant is in een selectie-assessment? Nee, zeker niet. In een ontwikkelassessment of beoordelend assessment wordt sterk gekeken naar het huidige functioneren, bijvoorbeeld op basis van de arbeidsproef (observatie / klassenbezoek) en het gestructureerde interview (STAR-methode). Ook in dit type assessments staat echter de vraag centraal in hoeverre en op welke manier het huidige functioneren over een bepaalde periode nog verder kan verbeteren. De capaciteitentest geeft een goede voorspelling van deze haalbaarheid (voorspelling toekomstig functioneren).

Op ons supportcentrum is meer inhoudelijke onderbouwing beschikbaar over de toegevoegde waarde van de capaciteitentest (alleen voor assessoren).

Helpen jullie commerciële assessoren aan (nieuwe) opdrachten?

Ja, wij proberen onze assessoren met de commerciële uitbreiding zeker aan opdrachten te helpen. Zo is het mogelijk om een commerciële training (klassikaal) te volgen waarin we uitleggen hoe je jezelf goed kunt vermarkten. Je kunt tevens kiezen voor een profielvermelding op onze website. Hierdoor kunnen potentiële opdrachtgevers je rechtstreeks inhuren. Daarnaast bieden we promotiemateriaal aan (digitaal en op papier) dat wij kunnen voorzien van jouw logo.

Waar vindt de training plaats en hoe lang duurt deze?

We bieden een klassikale training en een variant per e-learning aan.

 1. De klassikale training duurt anderhalve dag, maar voor assessoren met commerciële uitbreiding twee dagen. Onze trainingslocatie in Zaandam biedt ruimte aan ongeveer 16 deelnemers. We hebben altijd een aantal trainingsdata beschikbaar die we online communiceren. Bij voldoende deelnemers kunnen we een afspraak maken om de training op je eigen school (in-company) te laten plaatsvinden.
 2. De training is ook via e-learning te volgen. Je kunt op ieder moment starten en de training thuis of op je werk afleggen. Je kunt deze bovendien onderbreken en op een later moment verder gaan. Het volgen van de variant per e-learning duurt 24-30 uur. Een door ons na te kijken beheersingsproef maakt onderdeel uit van de training. Na het afleggen hiervan, beoordelen wij binnen 3 werkdagen of je geslaagd bent.

Download een voorbeeldrapportage

Laat je opleiden tot assessor
Ben je werkzaam in het onderwijs en beschik je over de juiste achtergrond? Schrijf je dan in voor onze assessortraining. Na het succesvol doorlopen van de training kun je direct starten met het afnemen van je eerste assessment. Benieuwd naar onze methode? Bekijk dan de video.

Word assessor Bekijk de video