Referentie van De Marinx

In maart 2013 interviewden we Dennis Burger, directeur van De Marinx in 't Veld. Dennis volgde in 2012 de training in een incompany-setting samen met een tiental collega-directeuren van Stichting Sarkon.

Dennis Burger
De Marinx
5

De Competentie Thermometer is een goed middel om mensen in beweging te krijgen. Daarbij komt dat je door het uitvoeren van een assessment zelf ook anders en breder naar mensen gaat kijken. Het is erg prettig om volgens dezelfde standaard te meten. De bevindingen naar aanleiding van de steekproef openen de ogen van iedereen. Ik vind het mooi dat er veel verschillende meetmethoden zijn en dat er een prachtige rapportage met ontwikkelpunten voor de leerkracht wordt gegenereerd. Leerkrachten krijgen beter inzicht in hun eigen capaciteiten, vooral ook vanuit een positief perspectief gezien. De rapportage is erg fraai, compact en heel persoonlijk te maken.

Hoe heb je met ons kennisgemaakt?

"’Ik had al langer contact met de ontwikkelaars van de Competentie Thermometer, namelijk in het kader van ander advies- en begeleidingswerk en heb via een aparte afspraak kennisgemaakt met de applicatie. Het zag er veelbelovend uit en ik heb 't daarom bij de algemene directie onder de aandacht gebracht."

Wat was je motivatie om er mee te gaan werken?

"De Competentie Thermometer is een goed middel om mensen in beweging te krijgen. Daarbij komt dat je door het uitvoeren van een assessment zelf ook anders en breder naar mensen gaat kijken, wat ertoe kan leiden dat het ook je eigen ogen opent. Het is erg prettig om volgens dezelfde standaard te meten. Niet altijd en overal geldt nog de aanpak "last in, first out". Om een genuanceerd en objectief beeld te krijgen van de leerkracht is de Competentie Thermometer een prima instrument."

Hoe zijn je ervaringen tot dusver?

"De bevindingen naar aanleiding van de steekproef openen de ogen van iedereen. Ik vind het mooi dat er veel verschillende meetmethoden zijn en dat er een prachtige rapportage met ontwikkelpunten voor de leerkracht wordt gegenereerd. Leerkrachten krijgen beter inzicht in hun eigen capaciteiten, vooral ook vanuit een positief perspectief gezien. De rapportage is erg fraai, compact en heel persoonlijk te maken. Fijn ook dat je als assessor zelf de volledige regie over de tekst houdt."

Wat vond je van de tweedaagse certificeringstraining?

"Het gebruik van een iPad moet je liggen, dat is een belangrijk gegeven als je aan de training wilt deelnemen. Als je dat nog niet goed genoeg kan, geeft dat oponthoud tijdens de training en dat is jammer. Het was erg prettig om alle onderdelen zelf te ondergaan, waaronder de capaciteitentest. Ook was het waardevol en leerzaam om samen met medecursisten de scores van observatie-items te interpreteren."

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt delen?

"Ja, maar dat is vooral voor andere assessoren. Ik slaap er altijd een nachtje over voordat ik de nabespreking doe. Het is erg fijn dat de applicatie je hierin vrij laat. Je kunt dus min of meer je eigen werkroute en werktempo bepalen."