Referentie van Edumate

In mei 2013 interviewden we Alfred Jeths, eigenaar van Edumate in Almere, interim-directeur en onderwijsadviseur. Alfred is als één van de eerste assessoren opgeleid in juli 2011.

Alfred Jeths
Edumate
5

De Competentie Thermometer werkt snel en makkelijk, zeker als je er wat meer hebt afgenomen. Wat ik ook prettig vind, is dat er voldoende mogelijkheden zijn om dingen van jezelf in de rapportage op te nemen. Je kunt de rapportage dusheel persoonlijk maken. De leraren vinden het prettig om een assessment op deze wijze te ondergaan. Ze herkennen zich zonder uitzondering prima in mijn bevindingen. Wat verder handig is: je hoeft het assessment niet altijd helemaal te doen. Je kiest wat je wilt en kan de applicatie op maat inzetten. Zeker nu je kunt kiezen uit verschillende assessmentprofielen.

Hoe heb je met ons kennisgemaakt?

"Ik ben nauw betrokken geweest bij de inhoudelijke ontwikkeling van de eerste versie. Het is dan erg leuk om met een methode te werken waar ik zelf een bijdrage aan heb geleverd. Ik ben daardoor goed op de hoogte hoe de applicatie werkt en op welke manier de rapportage uiteindelijk tot stand komt."

Wat was je motivatie om er mee te gaan werken?

"De Competentie Thermometer is een prima instrument om op een relatief snelle, maar ook objectieve manier de kwaliteiten of ontwikkelpunten van een leerkracht in kaart te brengen. Als (interim-)directeur kom je vaak niet toe aan het uitvoeren van uitgebreide klassenbezoeken, gewoon omdat de tijd daarvoor ontbreekt. De Competentie Thermometer is dan een zeer geschikt hulpmiddel. Soms is het in beeld brengen van de kwaliteit van het hele team een opdracht, dan ligt het uiteraard anders. Je kunt dan ook een schooloverzicht maken en op basis hiervan schoolontwikkelpunten bepalen."

Welke doelen streeft Edumate na?

"Het kan zijn dat het in kaart brengen van de kwaliteit een (deel van mijn) opdracht is, verder zet ik de applicatie vooral ook in als ontwikkelassessment. Hiermee kun je leerkrachten verder helpen. Het is fijn dat je de methode op verschillende manieren kan inzetten, als ontwikkelassessment, maar ook bij functioneringsproblemen."

Hoe zijn je ervaringen tot dusver?

"Prima. De Competentie Thermometer werkt snel en makkelijk, zeker als je er wat meer hebt afgenomen. Wat ik ook prettig vind, is dat er voldoende mogelijkheden zijn om dingen van jezelf in de rapportage op te nemen. Je kunt de rapportage dus heel persoonlijk maken. De leraren vinden het prettig om een assessment op deze wijze te ondergaan. Ze herkennen zich zonder uitzondering prima in mijn bevindingen.

Wat verder handig is: je hoeft het assessment niet altijd helemaal te doen. Je kiest wat je wilt en kan de applicatie op maat inzetten. Zeker nu je kunt kiezen uit verschillende assessmentprofielen."

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt delen?

"Ik heb inmiddels een aantal stukjes standaardtekst die ik als uitgangspunt gebruik, bijvoorbeeld bij het schrijven van de eerste indruk van de deelnemer. Dat scheelt nog meer tijd. Soms maak ik een overzicht op schoolniveau, dat doe ik met een zelfgemaakt Excel-bestand. Ik bereken dan bijvoorbeeld de gemiddelde scores op een bepaalde competentie van alle personeelsleden."