Referentie van PerpetuuManagement

In juli 2013 interviewden we Janny Vonk, eigenaar van PerpetuuManagement in Roden. Janny is gecertificeerd assessor sinds november 2011.

Janny Vonk
PerpetuuManagement
5

Het beoordelen van leerkrachten met de traditionele methodieken vraagt veel tijd en is duur. De Competentie Thermometer is een methodiek waarmee je je bij het uitvoeren van een assessment vooral kunt richten op wat belangrijk is, namelijk het in beeld brengen van de kwaliteit van de leerkracht. Omdat de applicatie een stevige startrapportage genereert, kost het definitief maken van de rapportage relatief weinig tijd. Wat erg fijn is, is dat je je eigen sausje over het verslag kunt gieten.

Hoe heb je met ons kennisgemaakt?

"Mijn eerste kennismaking met de ontwikkelaars van de Competentie Thermometer was op de NOT in januari 2011. Dat was toen overigens in het kader van De Digitale Gesprekscyclus (een andere webapplicatie van dezelfde makers), waar ik toen mee ben gaan werken als onderdeel van een interimopdracht. Het gedachtegoed van de ontwikkelaars stond me aan waarna ik me ben gaan verdiepen in de mogelijkheden van de applicatie."

Wat was je motivatie om er mee te gaan werken?

"Het beoordelen van leerkrachten met de traditionele methodieken vraagt veel tijd en is duur. De Competentie Thermometer is een methodiek waarmee je je bij het uitvoeren van een assessment vooral kunt richten op wat belangrijk is, namelijk het in beeld brengen van de kwaliteit van de leerkracht. Omdat de applicatie een stevige startrapportage genereert, kost het definitief maken van de rapportage relatief weinig tijd. Wat erg fijn is, is dat je je eigen sausje over het verslag kunt gieten."

Welke doelen streven jullie na met het gebruik van de applicatie?

"Mijn bedoeling is om mensen in beweging te krijgen. Dat kan heel goed met behulp van de Competentie Thermometer. Je kunt een prachtige combinatie daarvan maken door middel van het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan."

Hoe zijn je ervaringen tot dusver?

"Prima. De Competentie Thermometer beschrijft concreet gedrag waardoor je op constructieve wijze met de leerkracht is gesprek kunt komen. Het is een slim instrument."

Wat vond je van de certificeringstraining?

"De training was prettig en to the point, een prima uitleg van de methodiek."

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt delen?

"Ik heb inmiddels de eerste nascholingscursus gevolgd. Mijn suggestie is om meer inhoudelijke onderdelen op het programma te zetten en minder intervisie als onderdeel van de nascholing. Ik vind dat assessoren zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun vaardigheid te onderhouden door middel van intervisie, al dan niet georganiseerd door de Competentie Thermometer."