Lees de publicaties uit ons blog
In ons blog schrijven we op onregelmatige basis over zaken die ons bezig houden. Soms gaan ze over ons bedrijf, maar vaker nog over ontwikkelingen die spelen binnen de vakgebieden onderwijs en human resources. Heel af en toe maken we een exotisch uitstapje. Hieronder vind je de publicaties van de afgelopen jaren.

Een schooldirecteur is toch geen psycholoog?

Daniel Hoopman 27 maart 2016 3092

HRMPersoonlijkheidPrimair Onderwijs

Vorige week mocht ik weer een basistraining Competentie Thermometer verzorgen aan een groep directeuren en bestuurders uit het primair onderwijs. Bij het behandelen van het onderwerp 'persoonlijkheid' ontstond een discussie die ik al eerder langs heb zien komen. Mag je van een directeur van een basisschool verwachten dat deze iets kan met de uitslag van een ingevulde persoonlijkheidsvragenlijst van een medewerker? Hij stelde hardop: "Ik ben toch geen psycholoog?"

Lees het artikel

Sociale wenselijkheid assessments

Daniel Hoopman 17 november 2011 4663

AssessmentInteressesPersoonlijkheid

Sociaal wenselijke antwoorden op vragenlijsten in assessments. Rond 1900 was Craniometrie – het meten van schedels – een serieuze wetenschap. Aan de hand van bijvoorbeeld de buitenmaten van de schedel, de hoogte van het voorhoofd en de afstand tussen de ogen werden ook uitspraken gedaan over het karakter en kwaliteiten van mensen. Dat laatstgenoemde deel van de craniometrie wordt frenologie genoemd.

Lees het artikel