Eén platform (iOS), één apparaat (iPad) en één browser (Safari)

Roland Philippo 14 april 2020 1347

Van toekomstige klanten/assessoren krijgen we af en toe de vraag of de applicatie Competentie Thermometer alleen op een Apple iPad werkt en waarom dit zo is.

Officieel en met zekerheid werkt De Competentie Thermometer inderdaad alleen in een Safari browser op één van de meer recente modellen Apple iPad. We lichten graag het één en ander toe.

Webapplicatie

In feite is De Competentie Thermometer een webapplicatie. Dat wil zeggen dat je de applicatie kunt benaderen en gebruiken door het openen van het juiste webadres in een webbrowser. Het is dus geen ‘app’ die in de ‘appstore’ staat van Apple. De ‘voorkant’ van het programma (de user interface) is geschreven volgens de standaarden van het internet die geschikt en bedoeld zijn voor alle mobiele platforms.

Het programma gaat er dus vanuit dat je het bedient door met je vinger bewegingen te maken op het scherm. De programmeertaal die wij gebruiken is een generieke taal en levert dus een webapplicatie op die in de basis zou kunnen en moeten werken op allerlei soorten telefoons, tablets en andere aanraakschermen. Van Apple, maar ook bijvoorbeeld van Microsoft. In Safari, maar ook in Chrome, Edge, Firefox, enzovoort.

Waarom kiezen wij er dan voor om toch te communiceren dat het programma alleen gegarandeerd werkt op een Apple iPad in een Safari browser en geven wij geen ondersteuning voor andere soorten apparaten, besturingssystemen en browsers?

Ontwikkelkosten

Dat heeft er in eerste instantie vooral mee te maken dat daardoor onze ontwikkelkosten enorm beperkt worden en dus ook de prijs voor een jaarabonnement. Een programmeertaal is namelijk ‘op papier’ wellicht ‘platform en browser onafhankelijk’, maar in de praktijk zul je toch echt als ontwikkelaar je software moeten testen op al deze platforms en browsers. Wij weten uit ervaring dat daarbij blijkt dat iedere browser toch wat specifieke issues heeft waar je dan rekening mee moet houden (bugfixen). Er is een enorme hoeveelheid apparaten en browsers op de markt en deze worden ook continu aangepast. De keuze voor één apparaat en één browser houdt het voor ons overzichtelijk. Wij kunnen dan onze tijd en energie in de inhoud van het instrument steken.

Nieuwe 'voorkant'

In 2019 lanceerden wij een nieuwe ‘voorkant’ van de applicatie in één van de nieuwste mobiele programmeertalen (ReactJS). De nieuwste versie van De Competentie Thermometer werkt goed op alle platforms en browsers, dus ook op bijvoorbeeld een Microsoft tablet in Chrome, Edge, of alle andere varianten. Vooralsnog blijven we echter toch communiceren dat we alleen garantie en ondersteuning geven op een Apple iPad in een Safari browser. Wij kunnen (en gaan) het namelijk niet allemaal testen of het werkt en willen het ook niet oplossen als dat bij één specifieke variant niet helemaal het geval is. Dat wordt te tijdrovend en te kostbaar. Je kunt dit dus op eigen risico doen.

Support gebruik iPad

Daarnaast zijn er nog andere argumenten om op één platform (iOS) met één apparaat (iPad) en één browser (Safari) te werken. Veel van de technische supportvragen die binnenkomen (ruim 60%) heeft weinig of niets te maken met de door ons ontwikkelde applicatie, maar alles met het gebruik van een tablet, een webbrowser, e-mail of het internet in zijn algemeenheid. Aangezien wij nu op voorhand weten welk apparaat de klant in zijn hand heeft als hij contact met ons opneemt voor een technische vraag zijn wij in staat veel beter en sneller te helpen. De iPad wordt over het algemeen door gebruikers ook als relatief eenvoudig te bedienen ervaren en niet zo storingsgevoelig. Wel goed om te weten is dat de applicatie redelijk wat intern geheugen nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Dat wil zeggen dat de software eigenlijk alleen goed werkt op een recente versie van de iPad.

Reacties