Zo ontstond ons bedrijf
Onze applicatie is gelanceerd in 2011, maar het idee kwam al jaren eerder op bij Onderwijs Professionals (een samenwerkingsverband van zelfstandig adviseurs). Het afnemen van assessments was onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden. De manier waarop dat in de praktijk gebeurde, liet echter behoorlijk te wensen over. Vanaf dat moment werd 't interessant.

Bij gebrek aan beter

Hoewel er een aantal methodes op de markt was waarmee delen van een assessment afgenomen konden worden, was er geen enkele die deed wat je eigenlijk wilde. In veel gevallen was de methode incompleet, deed de interface pijn aan je ogen, was het afnameproces tijdrovend, zag de assessmentrapportage er niet uit of was het schreeuwend duur. Na alles onder de zon geprobeerd te hebben, hadden ze 't idee dat er meer mensen uit 't vakgebied tegen dezelfde problemen aanliepen. Begin 2010 grepen ze de kans om met een zelf ontwikkelde methode en een eigen applicatie de markt op z'n kop te zetten. Er moest alleen nog een partij gevonden worden die 't kon bouwen.

Eind 2010 werd Qaraqter benaderd voor de vormgeving en technische realisatie van de applicatie. Zij besloten hun normale werkzaamheden op een laag pitje te zetten om de applicatie te kunnen ontwikkelen. Na 10 maanden stug doorwerken, zag de eerste versie van de Competentie Thermometer in oktober 2011 het licht en was de eerste training een feit.

Gelanceerd in 2011

Gelukkig bleek het niet voor niets te zijn geweest. Eind 2011 waren de eerste 30 assessoren opgeleid en werden er tientallen assessments per maand afgenomen. Hoewel we de applicatie constant doorontwikkelen aan de hand van onze eigen bevindingen en input van klanten en assessoren, is ons doel sinds de oprichting niet veranderd:

Het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs met behulp van een objectief observatie-instrument.

e-Learning

Sinds de oprichting van de Competentie Thermometer was de opleiding om assessor te worden mogelijk via de klassikale open training in groepsverband. Deze training werd op vooraf vastgestelde dagen gegeven op de kantoorlocatie van de Competentie Thermometer in de prachtige Julianazaal. Assessoren in spé volgden de inspirerende (en intensieve) training, inclusief lunch en versnaperingen, met collega-deelnemers uit het werkveld, om zich na de Beheersingsproef vol trots 'Gecertificeerd Assessor Competentie Thermometer' te mogen noemen.

Echter, de vaste datum voor de klassikale training was agenda-technisch niet altijd voor iedereen haalbaar en zo ontstond het idee om de training te 'digitaliseren' in de vorm van een e-Learning, welke is gelanceerd in maart 2016. Deze twee vormen voor de training hebben 4 jaar naast elkaar bestaan. Vanaf maart 2020 werd, mede als gevolg van de coronacrisis, de e-Learning variant de de facto standaard.

Praktijkbegeleiding

Geleidelijk aan ontstond bij assessoren de behoefte om onder begeleiding van een trainer van de Competentie Thermometer het eerste echte assessment af te nemen. Vanaf 2015 boden we optioneel de zogenaamde individuele praktijkbegeleiding aan die enkele jaren later door alle assessoren werd gekozen. Gelijk met de introductie van de e-Learning training is het 'praktische' deel van de training een vast onderdeel geworden. De praktijkbegeleiding wordt door alle assessoren als zeer nuttige en plezierige “kers op de taart” ervaren.

Nieuwe app

Na jarenlang trouwe dienst sinds de oprichting en eerste training in 2011, was het in 2016 tijd om de iPad applicatie van de Competentie Thermometer een flinke update te geven. Na een jaar lang ontwikkelen en testen in samenwerking met Enrise, is de nieuwe frontend, gebaseerd op het populaire ReactJS framework, op 31 juli 2019 gelanceerd voor alle assessoren. Een betere gebruikerservaring én betere mogelijheden voor het werken met (en bewerken van) assessments op meerdere apparaten.

Assessment

10-jarig bestaan

In 2021 bestaat de Competentie Thermometer 10 jaar! Een decennium aan vooruitgang op zowel onderwijs als technisch gebied. Met de focus op professionele ontwikkeling van onderwijzend personeel volgen de inhoudelijke ontwikkelingen zich in razend tempo op. De Competentie Thermometer houdt al 10 jaar lang alle ontwikkelingen in het onderwijs en de onderliggende prestatienormen nauwlettend in de gaten, om ze vervolgens in praktisch meetbare obvervatiepunten in de verschillende assessmentprofielen te verwerken.

10 jaar

Naast de basisfuncties in het primair onderwijs, bieden we inmiddels ook assessmentprofielen aan voor Intern Begeleider én functies in het VO en MBO. Om de 10 jaar wat betreft techniek in perspectief te plaatsen: de eerste versie van Competentie Thermometer is gemaakt voor de eerste Apple iPad die destijds net gelanceerd was... Wij zijn heel benieuwd wat de komende 10 jaar gaat brengen!

Laat je opleiden tot assessor
Ben je werkzaam in het onderwijs en beschik je over de juiste achtergrond? Schrijf je dan in voor onze assessortraining. Na het succesvol doorlopen van de training kun je direct starten met het afnemen van je eerste assessment. Benieuwd naar onze methode? Bekijk dan de video.

Word assessor Bekijk de video